Film: Aslan Hurkus – de verloren diamant

​​​Op een eiland voor de Egeïsche kust ontdekken Murat en zijn leerling Ferit een verborgen mijn. En een diamant. Van deze diamant maken ze een hendel. Het vliegtuig, genaamd Hürkuş, komt tot leven als ze de hendel aan het vliegtuig bevestigen. Murat doet deze ontdekkingen voor het welzijn van de wereld. Echter is Ferit op zoek macht ... lees meer »

Cinema Turkey Now! op World Cinema Amsterdam 2016

Cinema Turkey Now! op World Cinema Amsterdam 2016 Op wereldreis zonder de stad te verlaten? Dat kan deze zomer bij World Cinema Amsterdam (WCA), het filmfestival dat je van 18 t/m 27 augustus meeneemt naar Latijns-Amerika, Azië en Afrika. De vele prachtige films die er door vaak jonge regisseurs gemaakt worden, bieden je een onvergetelijk inkijkje in het leven daar. Hoofdlocaties: Rialto en De Balie. lees meer »

Sila in Muziekcentrum Enschede

Muzikale duizendpoot Sıla staat al jaren aan de top van de Turkse muziekwereld en op 27 mei in het Muziekcentrum te Enschede. Als producer, tekstschrijver en achtergrondzangeres werkt ze samen met beroemdheden als Kenan Doğulu en Sezen Aksu. Landelijke bekendheid verkreeg ze toen haar in 2007 uitgebrachte debuutalbum Sıla werd uitgeroepen tot beste album van het jaar. Sıla brak met haar unieke stemgeluid en liedjeskeuze ook internationaal door met het album Shaker. In de loop der jaren won ze vele prestigieuze prijzen en bleef zich muzikaal ontwikkelen. Haar albums Joker, Vaveyla en Yeni Ay met daarop alleen zelfgeschreven nummers getuigen hiervan. Sıla brengt in het binnenkort haar nieuwe album uit waarvan de nummers tijdens haar concert te beluisteren zullen zijn. Muziekcentrum Enschede ontvangt haar op 27 mei 2016! De kaartverkoop start op donderdag 7 april om 15.00 uur via de kassa en website van het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. lees meer »

Crossover concert van Turkse klarinetmaestro Hüsnü Şenlendirici en Breathing Band op het Nederlands Klarinet Festival

Op zondag 10 april staat er in het Bimhuis ter gelegenheid van het Nederlands Klarinet Festival een bijzonder uitwisselingsconcert geprogrammeerd. De Turkse meester klarinettist Hüsnü Şenlendirici zal met Amsterdamse musici van de Breathing Band o.l.v. gitarist Orville Breeveld een unieke mix presenteren van Turkse volksmuziek en Amsterdamse fusion. Hüsnü Şenlendirici is een grootheid in Turkije en een begrip op internationale Jazz en wereldmuziek festivals. lees meer »

Film: Lifelong

Het echtpaar Ela en Can lijkt alles te hebben; succesvol werk, een mooi huis in een van de duurdere wijken van Istanbul. En toch verandert de liefde in achterdocht; levert succes enkel materiële troost op en speelt de waarheid continu verstoppertje. Lifelong is de tweede speelfilm van de Turkse Asli Özge. lees meer »

Film: Birlesen Gonuller

Een weg die loopt van de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek vanaf 1940 tot begin jaren ‘90... Birlesen Gonuller gaat over twee verschillende liefdesverhalen die ondanks het wachten en de lange afstanden altijd bleven bestaan. lees meer »

Yasemin Mori, Korhan Futaci & Kara Orkestra

Pera live presenteert een dubbelconcert met muzikanten uit de alternatieve muziekscene van Istanbul: Yasemin Mori en Korhan Futaci & Kara Orkestra. Singer-songwriter Yasemin Mori maakt indiepop- en rockliedjes met een spiritueel randje. Haar debuutalbum “Hayvanlar” (Dieren) uit 2008 werd in Turkije verkozen tot het beste album van het jaar. Ze schreef zelf alle muziek en teksten en ontwierp ook het artwork. lees meer »

Funda Arar in Rotterdam

Het heeft lang geduurd maar we hebben goed nieuws: Sahmeran Entertainment organiseert begin 2015 een Europese Tour voor de meest succesvolle en begeerde Turkse zangeres op het moment Funda Arar. lees meer »

Yasam Hancilar Band

Op zaterdag 8 november staat rijzende ster aan het firmament van jazzvocalisten Yasam Hancilar op het podium in Ketel 1 van het Energiehuis. Het concert in de serie Werelds & Jazz start om 20.00 uur. Met zijn akoestische, internationale band interpreteert Hancilar jazzstandards uit het Great American Songbook en Braziliaanse songs op een frisse, persoonlijke en moderne manier. Op het repertoire staan o.a. Irving Berlin, Antonio Carlos Jobim, Djavan, Leon Russell en Cy Coleman. Daarbij laat de band zich vooral leiden door inspirerende verhalen en melodieën. Yasam’s elegante stijl en warme stemgeluid zijn opwekkend en geven het optreden een unieke charme, hij boeit, verleidt en doet dat geregeld scattend. lees meer »

Selda Bağcan in TivoliVredenburg tijdens Le Guess Who? festival 2014

Selda Bağcan is een Turkse zangeres, componist en politiek activist. Haar carrière als professionele muzikant begon in de jaren ’70 met steun van producer Erkan Özerman. Nationale bekendheid kreeg ze met een aantal singles die ze uitbracht in 1971. Selda brengt traditionele Turkse volksmuziek gezongen met een sterke emotionele stem, begeleidt met een bağlama (een simpele akoestische gitaar). lees meer »