Selda Bağcan in TivoliVredenburg tijdens Le Guess Who? festival 2014

Selda Bağcan is een Turkse zangeres, componist en politiek activist. Haar carrière als professionele muzikant begon in de jaren ’70 met steun van producer Erkan Özerman. Nationale bekendheid kreeg ze met een aantal singles die ze uitbracht in 1971. Selda brengt traditionele Turkse volksmuziek gezongen met een sterke emotionele stem, begeleidt met een bağlama (een simpele akoestische gitaar).

Selda BagacanSelda’s kritische kijk op de traditionele muziek zorgde ervoor dat ze meerdere keren vastzat in Turkije en haar paspoort kwijtraakte tijdens de jaren ’80. Dankzij het ‘World of Music Arts and Dance Festival’ in Engeland kon ze vanaf 1987 starten met een tour door Europa en onder andere in Nederland optreden. Sindsdien heeft ze meerdere albums uitgebracht en geeft ze optredens in en buiten Turkije. Selda’s muziek is gesampled door meerdere populaire Westerse artiesten, zoals 2manydjs en hip-hop artiesten Mos Def en Oh No.

Tijdens Le Guess Who? 2014 zal Selda Bağcan na vijftien jaar terug zijn in Utrecht. In de jaren ’80 speelde ze voor de eerste keer in Nederland, in Tivoli Oudegracht, en in 1990 trad ze op in Rasa. Kaarten voor het concert zijn te koop via TivoliVredenburg.

www.leguesswho.nl/