Film: Lifelong

Het echtpaar Ela en Can lijkt alles te hebben; succesvol werk, een mooi huis in een van de duurdere wijken van Istanbul. En toch verandert de liefde in achterdocht; levert succes enkel materiële troost op en speelt de waarheid continu verstoppertje. Lifelong is de tweede speelfilm van de Turkse Asli Özge.

LIFELONG9B_134402919

Nisantasi is een sjieke woonwijk in Istanbul. Haar inwoners mogen dan wel rijk en mooi zijn, geluk is er niet vanzelfsprekend. Dit geldt ook voor de 52-jarige architect Can en zijn vrouw Ela die beeldend kunstenares is. Hun dochter Nil studeert in Ankara. Op elkaar aangewezen realiseert het stel zich dat de passie al geruime tijd uit hun relatie verdwenen is. Desalniettemin zijn ze beiden tevreden in de veilige haven van hun huwelijk waarin geen behoefte bestaat aan kritische vragen of ingewikkelde verklaringen. Totdat Ela op een dag per toeval een telefoongesprek van haar man opvangt. Filmmaakster Asli Özge schetst het verhaal van een verloren liefde, gefilmd in vale kleuren en modieuze, koele interieuren met de nadruk op de leegte die zich onder de glanzende oppervlakte bevindt. Gevangen in een dik web van leugens, vervreemding en eenzaamheid, lijken de hoofdpersonages de veelvoorkomende fout te hebben gemaakt: alles is aan de kant gezet voor hun carrière.

Lifelong (Hayatboyu) is een prachtige esthetische film geworden, waarbij Özge werd bijgestaan door Gouden Palm winnaar Nuri Bilge Ceylan.

Regie & scenario: Asli Özge
Camera: Emre Erkmen
Montage: Natali Barrey, Asli Özge
Geluid: Daniel Iribarren
Productie: Bulut Film; Augustus Film; Kaliber Film e.a.
Met: Defne Halman, Hakan Çimenser, Gizem Akman, Onur Dikmen

Prijs voor Beste Regie & Prijs voor Beste Camerawerk, Istanbul International Filmfestival 2013
Te zien vanaf: 12 februari 2015 in de Filmtheaters