Turkse Nederlander en homo, dat kan prima


Döne Fil gay pride turks en homo

Döne Fil (31) heeft het initiatief genomen om dit jaar de eerste volledig Turkse boot op de botenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride te laten meevaren. “Met de boot hopen we op een leuke manier te laten zien dat het …

Döne Fil (31) heeft het initiatief genomen om dit jaar de eerste volledig Turkse boot op de botenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride te laten meevaren. “Met de boot hopen we op een leuke manier te laten zien dat het prima kan: Turkse Nederlander én homo zijn.”

‘Ik heb geen dramaverhaal hoor!” Fil (31) is geboren en getogen Amsterdamse. Én ze is Turks en lesbisch. Maar wie denkt dat die combinatie per definitie een verhaal als een tranentrekker oplevert, is bij haar aan het verkeerde adres. Sinds haar coming-out strijdt Fil voor homorechten. Zo nam ze het initiatief om dit jaar de eerste volledig Turkse boot op de botenparade tijdens de Amsterdamse Gay Pride te laten meevaren.

“Met de Turkse boot hopen we op een leuke manier om respect en tolerantie te vragen en te laten zien dat het prima kan: Turkse Nederlander én homo zijn. Hopelijk krijgt ons initiatief extra aandacht omdat we dit jaar vieren dat er vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn.”

Geen Turkse sponsoren
Hoewel de reacties uit Turkse homokringen, ook van homo’s die nog in de kast zitten, overwegend enthousiast zijn, blijkt niet iedereen binnen de Turkse gemeenschap in Nederland het initiatief toe te juichen. Zo is geen enkele van de Turkse ondernemers die Fil heeft benaderd voor financiële ondersteuning ingegaan op het verzoek. “Sommigen zeiden dat ze geen affiniteit hebben met het onderwerp en anderen gebruikten het excuus dat ze wegens bezuinigingen geen geld hadden. Ik vind dat kortzichtig. Ze zeggen wel dat emancipatie belangrijk is, maar publiekelijk steunen ze ons liever niet.”

Lees het gehele artikel op Trouw.nl