vrijdag 15 maart • 20:15

Concert : Amsterdam Sinfonietta met Fazıl Say

TivoliVredenburg
-
Vredenburgkade 11 Utrecht
Entree: €30,50
Concert
VRIJDAG
15 MRT
20:15

In een prachtig uitgebalanceerd programma brengt de eigenzinnige Turkse pianist Fazil Say met Amsterdam Sinfonietta eigen composities en werk van Mozart samen in een ‘Say-Mozart-Suite’.

Een wonder van vernuft, virtuositeit en vakmanschap: Mozart is een rolmodel voor pianisten en componisten. De Turkse alleskunner Fazil Say is een gepassioneerd Mozartfan. De pianist-componist betreedt nu het podium met Amsterdam Sinfonietta voor een gedenkwaardige huldeblijk. Van een ondeugende pas de deux tussen Mozart en Say tot andere eigentijdse surprises.

Fazil Say en Mozart

‘Je moet hem absoluut horen, hij speelt als de duivel’, zei componist Aribert Reimann over de toen zestienjarige Turkse pianist Fazil Say. Nog steeds kan zijn spel duivels zijn als hij bijvoorbeeld Liszt of Rachmaninov speelt, maar in zijn liefde voor Mozart is zijn geraffineerde spel ook nog eens uiterst verfijnd. Die liefde liet hij al blijken in zijn door ECHO Klassik bekroonde opname van Mozarts pianosonates. Fazil Say heeft zich in de afgelopen jaren ook geprofileerd als succesvol componist. In dit bijzondere concert brengt hij met Amsterdam Sinfonietta, de pianist Say, de componist Say en Mozart samen tot een prachtig programma dat je zou kunnen omschrijven als een ‘Mozart-Say-Suite’.

Diepgang en humor

Het geheel is een zorgvuldige samengestelde afwisseling van eigen composities, muziek van Mozart en enkele werken van andere componisten. Diepgang voel je in The Messenger van Silvestrov met hier een daar een zweem van Mozart, de donkere Fantasie van Mozart zelf, maar ook in Say’s New Life Sonata, gecomponeerd tijdens de lockdown. Ontspanning is er in de overige werken voor strijkers van Mozart. Ronduit humoristisch is de absurdistische collage Moz-Art à la Haydn van Schnittke en de ragtime-versie die Say maakte van Mozarts Rondo alla Turca. Tot slot een werk van Say, waarin de pianist dicht bij zijn Turkse wortels blijft. Yürüyen Köşk voor piano en strijkers is een indrukwekkende ode aan Atatürk, de stichter van de moderne Turkse staat.

Prelude is de opmaat naar het AVROTROS Vrijdagconcert. Presentator Leonard Evers vertelt je in deze podcast iedere week meer over de bijzondere stukken die gaan klinken. Prelude is vanaf de zaterdag voor het concert te beluisteren. Luister hier naar de podcast.


Informatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11, Utrecht
030-7606777

Tickets

Ben je op zoek naar tickets voor Concert : Amsterdam Sinfonietta met Fazıl Say? Selecteer dan eenvoudig een ticket en klik op 'bestel'. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de website van de organisator waar je de tickets kunt bestellen. Voor vragen over tickets kun je terecht bij de organisator.

Anderen bekeken ook